15 kesäkuuta, 2017

Vuoksenniskassa on edelleen vetovoimaa



Vuoksenniskantien ja torikadun risteys alkaa muodostumaan lähivuosina Vuoksenniskan keskipisteeksi. Risteysalueella on kaavailtu mm. valo-ohjatun risteyksen muuttamista kiertoliittymäksi ja "monttu" saanee uuden rakennuksen. Rakennusta on kaavailtu niin, että korkeutta olisi 3-4 kerrosta ja ylhäältä avautuisi Immalan järvimaisema. Myös Vuoksenniskan kirjaston olisi tarkoitus muuttaa uuden rakennuksen katutasoon. Kiertoliittymämuutos jo osaltaan auttaisi sujuvampaan liikennöintiin. Liikennemäärät odotetaan nousevan Vuoksenniskalle tulevan uuden koulurakennuksen myötä ja tässä kohtaa olisi järkevä ohjata koululle menevä liikenne torikadun kautta.

Risteyksessä oleva pikkupuisto Poika ja kilpikonna saikin jo toukokuussa pientä huoltoa Imatran kaupungilta. Patsas huollettiin, vesisuihku säädettiin ja allas sai uudet vedet.





Patsas on valurautainen ja se on pystytetty 1950 luvulla. Poika ja kilpikonna suihkulähteen vieressä sijaitseva Kansallispankin Vuoksenniskan toimitalo on valmistunut vuonna 1952. Tontti rakennusta varten on hankittu jo vuonna 1937, mutta viivästymisien takia itse rakennus valmistui vasta 1952. Tästä syystä rakennus edustaa mielenkiintoisaa sekatyyliä. Alkuperäiset suunnitelmat laati arkkitehti Erkki Huttunen, mutta rakennus toteutettiin rakennusneuvos Heimo Kautosen uusien piirustusten mukaan. Rakennukseen tehtiin lisäosa vuonna 1977. Tämän laajennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Erkko-Virkkunen.115 Itse teos on valurautainen, puutarhakoristeeksi alun perin suunniteltu suihkulähde. Suihkulähteen hahmona on Triton, merenjumala Poseidonin poika. Triton kuvataan usein simpukankuori kädessään, jota hän käyttää torven lailla nostamaan tai rauhoittamaan aallot. Teosta on valmistettu valurautaisena pihakoristeena ainakin Ranskassa jo 1800-luvun loppupuolella. Vuoksenniskalla sijaitsevan patsaan valmistuspaikka tai aika ei ole tiedossa.

 



Kirjoittanut Jani Telkkä